Human_ResourcesUtilaje, clădiri, vehicule și oameni sau astfel spus resurse fizice și resurse umane. De prima resursă avem grijă deoarece nu poate fi exploatată corespunzător fără îngrijirea necesară.
Utilaje au nevoie de energie, materie primă, utilizatori calificați, mentenanță de întreținere.
Clădirile “beneficiază” indirect de chirie, impozite sau rate pentru a putea fi disponibile organizației. În plus se fac amenajări, renovări, igienizări și toate celelalte lucruri care le pot face propice activității.
Vehiculele primesc combustibil, sunt conduse de către cei care au un permis legal să o facă, sunt duse periodic la reviziii, li se fac reparații parțiale și capitale, se achită taxe și impozite ce le dă dreptul să fie puse în circulație.
Un manager se asigură de regulă ca toate acestea să nu lipsească din fluxul economic al companiei. Este modul prin care el își arată responsabilitatea și respectul față de resursa fizică a companiei. Este și modalitatea normală deoarece toate acestea sunt resurse fizice și au nevoie de o îngrijire fizică. Anormal ar fi să-și laude utilajele, clădirile și vehiculele și să se aștepte ca ele să funcționeze. Degeaba îi spui unei mașini cât de bine a funcționat ieri, ce importantă este pentru organizație dacă tu nu-i mai asiguri materie primă, ea nu va mai funcționa. Și oricum nici nu te va auzi… Am făcut acest exercițiu absurd de imaginație pentru a pregăti ce urmeză să expun.
Resursa umană are în componență oameni. Dar oamenii pe lângă salariu, sarcini, program și loc de muncă au și alte nevoi. Oamenii sunt însuflețiți și diferiți de resursele fizice. Așa cum am spus și într-un articol anterior, nevoile fundamentale ale omului sunt de ordin emoțional, nevoi de profunzime, ceea ce îi diferențiază de vizibilitatea totală valabilă în cazul resursei fizice. Oamenii au nevoie să fie apreciați, întrebați, respectați. Dorința de a evolua și de a învăța este permanentă și specifică omului. Nevoia de a se simți în siguranță de asemenea este vitală. Toate aceste lucruri trebuie hrănite și întreținute de echipa managerială din orice organizație. Este complex și chiar dificil să faci aceste lucruri dar cei care reușesc ating succesul.

Distribuie: Facebookgoogle_plusmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.