experienceDe câte ori am citit în anunțurile de angajare ale diverselor companii sintagma: “cu experiență de minim trei ani”? Dacă luăm anunțurile cu posturi disponibile la ora actuală de pe piață, cred că majoritatea vor avea această formulare în enunț. V-ați pus întrebarea de ce companiile preferă oameni cu experiență și mai ales ce semnifică acest lucru?
Am să vă explic cum stau lucrurile. Acele companii care veșnic caută oameni cu experiență sunt în general companii prost conduse, în care lucrurile se fac musai de azi pe mâine, în care nivelul de stres este maxim sau lipsește cu desăvârșire; acolo unde nu sunt oamenii organizați și unde doar se pretinde fără să se ofere nici o pregătire în schimb, unde nici un șef, șefuț sau șefuleț nu are timp de nici un “nătăfleț” nou angajat. Cam aceasta este atmosfera într-o astfel de companie. Dar de ce caută oameni cu experiență? Ei cred că oamenii odată angajați pot fi productivi direct fără nici un cost; și cred că nu este nevoie de nici o pregătire pentru a știi ce are de făcut.
Din punctul nostru de vedere este cel mai prost mod de a gestiona o afacere; sau una dintre cele mai lipsite viziuni pe termen lung pe care le poate avea un manager și un departament de resurse umane. Dacă iei un om doar pentru că are experiență în ceva, iar potențialul altui candidat este de zeci de ori mai mare, decât a celui cu experiență, vă spunem că faceți o alegere de zeci de ori mai proastă și mai costisitoare. Un om cu potențial mare, bine pregătit după angajare, va da randament pe termen mediu și lung. Un om cu experiență pus direct în tranșee va da randament în perioada de probă după care se va face că lucrează pentru a trece timpul.

Distribuie: Facebookmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.