Foarsalariul-minimte multe companii au început să se plangă că nu găsesc candidați pentru joburi le din producție. Investitorii străini sau dezvoltatorii locali au construit numeroase fabrici cu foarte multe locuri de muncă. Azi, din păcate pentru ei, nu reușesc să atragă candidați. Știu că fiecare dintre ei au tendința să facă o eroare, ce de multe ori le este fatală. Ca și firmă de consultanță le dăm un sfat: nu mai comparați ofertele voastre salariale cu ce se oferă în piață. Știți de ce? Pentru că aproape toate companiile mici și mari fac acest lucru și au probleme semnificative. De ce să compari cât dă firma X care într-un fel îți este concurentă pe piața muncii, să zici că nu poți să oferi salarii mai mari, că doar asta oferă toate? Care este raționamentul unei astfel de gândiri dacă pentru tine este important să ai oameni buni, productivi și pregătiți?
O altă greșeală ce se face este oferirea unui salariu minim pe economie. Statistica oficială pe anul 2015 arăta că la nivel național 29,3% din salariați aveau acest nivel de încadrare, adică aproape unu din trei angajați. Vreau să vă fac un calcul, să vă arăt cât de greșit este acest tip de management.  Oamenii își iau un job full time, tocmai pentru că este de regulă singura lor sursă posibilă de venit. Tot statistic, mai repede sau mai tarziu, fiecare persoană activă în câmpul muncii are o familie, de regulă are doi copii minori în întreținere. Să presupunem că avem cazul fericit în care amândoi adulți au câte un loc de muncă, bineînțeles cu oferta cea mai des întâlnită de 925 lei/lună de adult. Bugetul total al celei mai întâlnite tipuri de familie din România este de 1850 lei pe lună.
Am să fac și o listă cu cheltuieli minime pentru această familie:
600 lei – chirie (o locuință cu două camere într-un cartier mărginaș)
250 lei – încălzirea și apa caldă ( o medie, deoarece iarna sunt cheltuieli mult mai mari care pe timp de vară scad)
150 lei – curentul electric ( consum frigider, masina de spalat, aragaz, cuptor, televizor, iluminat, etc)
80 lei – apă, canalizare
30 lei – servicii de salubrizare
125 lei – internet, cablu TV, telefonie mobilă
100 lei – cheltuieli de transport
1200 lei – cheltuieli cu hrana (10 lei de persoană pe zi X patru X 30 zile, în medie 3,33 lei/masă)
Totalul acestor cheltuieli, de o decență absolută și cu un caracter la limita sărăciei este de 2535 lei pe lună. Dacă facem un raport, deoarece știu că managerii adoră calculele cu cheltuieli, rezultă că fiecare familie, trăind la subzistență reușește să “economisească” în fiecare lună datorii de minim 685 lei. Într-un an cu astfel de “venituri” această familie va acumula 8220 lei datorii. Fără să mai spunem că, poate, această familie își dorește să țină sărbătorile de iarnă, de paște, atunci când poate ar vrea să aibă și ea niște cheltuieli suplimentare, fără să ținem cont că acei copii minori au nevoi vitale: scutece, lapte praf, rechizite, haine, jucării, etc care sunt cheltuieli destul de însemnate; în plus nu poți fi sănătos tot timpul anului și inevitabil apar cheltuieli cu sănătatea, acești adulți sunt oameni echilibrați care nu au vicii să apară și alte cheltuieli, chiar și acest tip de familie are nevoi de măcar un concediu anual și lista ar putea continua cu multe alte lucruri de bun simț și strict necesare. Dragi manageri, faceți și dumneavoastră un calcul cu bugetul unei minime decențe al acestei familii de patru persoane, împărțiți-l la doi și o să vă dea suma de la care se poate considera o ofertă de muncă decentă “minimă obligatorie”. Tot ce este sub acestă sumă este o ofertă incorectă raportată doar la “alte firme”. Credeți că un om îngropat în datorii poate fi dornic să lucreze pe un salariu ce-l îngroapă mai tare, credeți că va putea fi disciplinat și performant, credeți că va recomanda compania în care lucrează și altora pentru a se “îndatora” și ei?
Ei bine acum aveți răspunsul argumentat și de bun simț de ce pleacă oamenii, de ce nu vor să se angajeze. Sper că vă folosește acest articol și vom putea pune bazele unei viitoare colaborări în ceea ce privește recrutarea unui personal de calitate, cu aptitudini și înclinat spre performanță așa cum își dorește orice bun manager.

Distribuie: Facebookgoogle_plusmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.