Ce face o echipă să fie puternică?

 O echipă este puternică atunci când are capacitatea să integreze cât mai rapid un coleg nou. Chiar dacă în cadrul oricărei organizații avem oameni foarte bine pregătiți, nu este suficient pentru a face o echipă valoroasă. Trebuie să ne împărtășim echipei atât experiențele pozitive dar și cele negative.

De ce subliniez aceste lucruri? Pentru că există, uneori, tendința de a-ți judeca colegii mai slabi pregătiți și a pune pe seama lor dificulțățile funcționale din cadrul companiei. Este mai la îndemână și mai ușor să acuzăm decât să ne implicăm, îmbunătățind lucrurile. Prin implicare ne facem și noi, cei care avem o experiență de succes, competiția mai ușoară. De ce? Pentru că orice firmă este asociată cu oamenii din interiorul ei. Din nefericire, tendința majorității este de a găsi punctele slabe. Profesionalismul este o normalitate dar în schimb când întâlnim oameni slab pregătiți sau neimplicați avem tendința de a generaliza și a asocia puterea companiei cu acești oameni. Dacă nivelul echipei crește șansele de a performa cresc și pentru cei mai buni.

De cele mai multe ori neputința vine din necunoaștere. Atunci când cunoștințele tale sunt limitate este destul de greu să-ți vezi limitările. Dar, dacă în fiecare companie cei care sunt bine pregătiți împărtășesc din experiența lor celorlalți reușim să conștientizăm nivelul atins. Oamenii când sunt bine informați devin responsabili pe munca lor. Iar atunci când devin responsabili devin dornici și curioși să învețe. Încep să pună întrebări, încep să facă studiu individual, încep să vină cu soluții și se feresc să mai dea vina pe ceilalți.

Cursurile de pregătire ne pun în postura să discutăm și să ne împătășim experiența. Conduse de cineva cu experiență pot avea un impact pozitiv major asupre echipei și pot genera dorința de a evolua. În sport, cei mai talentați sportivi, cu cele mai mari performanțe apelează la cei mai buni antrenori. Dacă ar fi suficient talentul sau experiența dobândită cu siguranță că n-ar mai face acest lucru.

Distribuie: Facebookmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.