manager-gradinarFiecare lucru are un anumit potențial. De aceea un recrutor profesionist vede de cele mai multe ori într-un candidat capacitatea lui de a evolua în cadrul unei companii. Dacă suntem orientați strict pe experiența omului și neglijăm potențialul s-ar putea să pierdem esența recrutării.

Întotdeauna potențialul omului poate adăuga o valoare în plus echipei. Îmi place să fac o comparație între manager și grădinar:

Grădinarul plantează răsaduri de soi pentru a avea o anumită cultură. Alege cu grijă sămânța să provină de la cele mai productive și rezistente plante, apoi o plantează cu grijă în cel mai fertil sol, o ferește de intemperii, pentru ca atunci când mediul devine propice să o sădească în grădină alături de celelalte plante. Apoi, periodic o curăță de paraziți, sapă în jurul ei, îi dă apă, îngrășământ și așteaptă cu răbdare să facă rod.

Liderul (manager) trebuie să se îngrijească într-un mod similar de un nou angajat. La început trebuie să-l recruteze cu mare atenție, să fie exact persoana cu abilitățile potrivite, mai apoi trebuie să-l învețe și să-i imprime valorile și procedurile companiei în care intră. Odată încheiată pregătirea inițială, trebuie introdus într-un mediu ferit de situații extreme, mediu în care noul angajat poate fi încurajat și poate crește profesional. Atunci când este suficient de pregătit poate fi introdus pe “câmp” alături de marea echipă. Chiar dacă angajatul crește și dă roade este nevoie să îl pregătim periodic, să-i dezvoltăm în permanență abilitățile, să-i oferim șansa să poată soluționa problemele și să aducă îmbunătățiri companiei.

Dacă v-a plăcut această comparație, dacă sunteți de acord că așa se poate face performanță atunci o să fim foarte fericiți când o să distribuiți acest articol pentru a-l citi cât mai multe persoane. Mult succes!

Distribuie: Facebookgoogle_plusmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.