lipsa-fortei-de-muncaFoarte multe companii, mari sau mici, se confruntă azi cu o problemă care nu ne-a fost cunoscută în ultimii 26 de ani, lipsa forței de muncă.

Cauzele acestei lipse sunt multiple și sunt generate de mai mulți factori:

  1. Natalitatea foarte scăzută din ultimii 26 de ani. Guvernanții care au condus această țară din 1989 și până azi au avut o politică dezastruoasă în ceea ce privește sprijinirea natalității.
  2. Nivelul de salarizare este foarte scăzut. Deși facem parte din uniunea europeană avem alături de Bulgaria cele mai mici salarii. Piața fiind liberă și prin faptul că fiecare poate opta în a alege o altă țară în care poate să muncească, a făcut ca o mare parte a populației active să plece la muncă peste hotare.
  3. Leadership inexistent. Chiar dacă există companii românești dar și străine care au succes economic, se investește insuficient în angajații companiilor. Se consideră că nu-i necesar încă să se arate apreciarea față de angajați, în majoritatea cazurilor alta decât cea financiară și oamenii simt că nu li se recunoaște valoarea muncii. În acest mod sunt demotivați și aleg să părăsească companiile.
  4. Pregătire insuficientă la locul de muncă. Departamentele de resurse umane lipsesc cu desăvârșire în  cadrul firmelor mici și uneori chiar și în firmele mijlocii. La multe companii mari HR-ul are pur și simplu un rol administrativ. Dacă angajații simt că nu pot evolua profesional au tendința să caute locuri de muncă unde pot face acest lucru.
  5. Excesul de muncă suplimentară. Sunt multe locuri de muncă unde se depășesc semnificativ orele de muncă prevăzute legal. Chiar dacă sunt companii care remunerează munca suplimentară, atunci când ea se face regulat, pe o perioadă foarte lungă de timp, provoacă epuizarea angajaților.

        Prima cauză este foarte complexă și poate fi soluționată doar prin implicarea întregii societăți. Clasa politică actuală este prea coruptă și depășită și ar fi nevoie de schimbarea ei. Cum se poate face asta? Eu zic că protestul pașnic este singura soluție.

         Nivelul de salarizare este o cauză ce poate fi rezolvată ușor. Dacă companiile vor fi mai generoase în privința ofertelor salariale și vor oferi salarii ce pot permite un trai decent angajaților atunci oamenii cu potențial se vor îndrepta către aceste companii. În România sunt încă 2,4 milioane de angajați cu salariul minim pe economie. Găndiți-vă că o chirie minimă este de 500 de lei, 300 de lei este întreținerea medie pe lună (gaz, curent, apă, canal, gunoi), 100 de lei reprezintă internetul, telefonia și televiziunea, iar 100 de lei sunt necesari minim lunar pentru transport și vom vedea că ajungem la cheltuieli de 1000 de lei lunar fără a mai rămâne cu bani de mâncare, haine, igienă, taxe și impozite, asigurări, sănătate sau întreținere de copii.

Cum poate un om să trăiască din 925 de lei în fiecare lună?

Cum pot să trăiască cei peste 2,4 milioane de oameni?

De ce ar alege să aplice pentru locuri de muncă unde primesc salarii minime sau apropiate de minimul pe economie?

Aș vrea să vă exprimați și voi opinia și să dezbatem aceste idei. Vă mulțumesc!

Distribuie: Facebookgoogle_plusmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.