solutie-problemaÎn fiecare zi din viața noastră se întâmplă lucruri noi. Evenimentele pe care le vedem la știri sunt diferite, rezultatele obținute în sport sunt tot timpul altele, până și starea vremii este alta de la o zi la alta. Practic, suntem într-o continuă schimbare.

La fel este și la locul nostru de muncă. Unii colegi pleacă spre alte companii, spre alte joburi, vin colegi noi, se schimbă proceduri, se schimbă legislația și este nevoie de un soft nou, concurența face prețuri sau produse mai competitive, apar produse noi în piață. Sunt doar câteva din provocările noastre zilnice.

Toate aceste lucruri în mod natural generază stres. De ce? Pentru că tendința naturală și normală a fiecărui dintre noi este să facem tot posibilul să ne asigurăm confortul. 

Ei bine, schimbarea nu o să o putem opri oricât ne-am opune și ne-am strădui. Nici nu trebuie să facem asta. Trebuie să învățăm să gândim totul în soluții.

Știați că sunt trei categorii de oameni:

  1. O foarte mică parte (sub 1%) care fac lucrurile să se întâmple;
  2. Un grup destul de important (aproximativ 4%) care-i critică mereu pe cei din prima categorie;
  3. Majoritatea covârșitoare (95%) care nici nu realizează ce se întâmplă în jurul lor.

Poate vi se pare exagerată afirmația că nu realizează ce se întâmplă! Nu este deloc. Sunt oameni care se trezesc dimineața doar pentru că așa trebuie, merg la muncă pentru că este necesar, muncesc doar ce le cere șeful pentru că așa-i bine, vin acasă de la muncă și se pun în fața televizorului pentru că toată lumea face asta, se culcă devreme pentru că a doua zi merg la muncă și fiecare zi curge una după alta într-un mod aproape similar.

Dar a doua categorie? Se întâmplă ceva, apare o schimbare (pleacă un coleg, avem un coleg nou, etc) și automat apar câțiva care-i critică pe cei responsabili. Este vinovat cutare, “trebuia să facem bine ca să nu ne fie rău” sau câte și mai câte acuze la cei responsabili. Asta dacă se găsesc persoanele responsabile, deoarece de multe ori se aruncă oul fierbinte dintr-o mână în alta. Ați întâlnit asta în munca voastră?

Din care categorie faci parte? Ți-ai analizat comportamentul?

Dacă ești în prima categorie te felicit și îți doresc să ai succes în continuare.

Dacă ești din categoria a două te felicit că ai conștientizat asta și cu siguranță pe viitor vei începe să faci parte din prima categorie.

Dacă ești din a treia categorie cu siguranță nu citești aceste rânduri.

Gândește problemele în soluții, în felul acesta putem face totul mai bine!

Distribuie: Facebookgoogle_plusmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.