entropie“Măsură care indică gradul de organizare a unui sistem”, așa este definită entropia în DEX. O valoarea mică a entropiei reflectă un grad mare de organizare, iar o valoare ridicată reprezintă o stare ridicată de dezordine.

De ce am ales să abordez acest subiect azi? Am fost inspirat de ce am studiat în ultima vreme și mi-am dat seama că de cele mai multe ori legile fizice se aplică și în sistemele sociale. Legea entropiei, definită matematic de către Ludwig Boltzmann, filozof și matematician austriac ce a trăit între anii 1844 – 1906. El a descoperit în fizica termodinamică faptul că într-un sistem, odată activat, gradul de dezordine crește pe măsura trecerii timpului. Acest principiu are la bază și teoria Big Bang-ului. Dintr-un sistem perfect organizat inițial, o puternică explozie a generat nașterea universului. Expansiunea universului este accelerată și continuă, crescând în continuu starea de dezorganizare.

Ce legătură au aceste lucruri cu economia și sistemele organizaționale economice? Dacă analizăm economia ne dăm seama că toate schimburile economice încep cu un contract, de regulă bine structurat sau foarte simplu formulat. Aceasta este starea de organizare inițială. Mai apoi apar și schimburile de produse sau servicii, care pe măsură ce trece timpul devin din ce în ce mai complicate, capătă noi dimensiuni, apar din ce în ce mai des situații neprevăzute, deși experiența schimbului economic ar trebui să simplifice și să ordoneze întreaga activitate. Practic se ajunge la neînțelegeri care fac schimbul economic să nu mai fie posibil.

Sistemele organizaționale iau ființă printr-un act constitutiv, în care se stabilesc acționarii, sediul, domeniile de activitate, împărțirea responsabilităților dar și a beneficiilor. Este momentul în care deținem un nivel maxim de organizare. Pe măsură ce organizația se dezvoltă activitățile devin din ce în ce mai complexe, oamenii care fac parte din organizație sunt din ce în ce mai mulți și mai diferiți și fără să ne dorim, crește gradul de entropie. La ce duc toate aceste lucruri? La o creștere a entropiei până la un prag insuportabil, moment în care oamenii încep să părăsească companiile, clienții devin nemulțumiți și aleg produsele altor firme, apar probleme de cash-flow, iar într-un final cele mai multe dintre companii ajung să dea faliment.

Cum putem controla nivelul entropiei într-o organizație?

Vectorul care direcționează orice organizație este cel financiar. Capitalul face ca oamenii să adere la organizație, să depună muncă și pasiune sau să părăsească acel loc. Teoria mea este că dacă în cadrul organizației, capitalul este constant redistribuit celor care fac performanță, proporțional cu mărimea organizației, atunci vom reuși să menținem o stare de entropie scăzută și o bună funcționare a companiei (o distribuire reușită a capitalului se poate face pe baza organigramei din cadrul corporației). În acest fel se crează insule de ordine, centre de leadership, capabile să lege prin acțiunea lor mult mai bine organizația.

Distribuie: Facebookgoogle_plusmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.