curs de pregatireOdată terminat procesul de recrutare începe o a doua fază pentru fiecare membru nou în echipă. Dacă această etapă nu este corespunzător tratată și pregătită, companiile pot pierde cei mai buni oameni încă din perioada de probă. Am observat că multe firme caută oameni cu experiență pe postul disponibil pentru a diminua costurile de acomodare și formare. Din punctul nostru de vedere este cea mai costisitoare variantă. Am să vă explic și de ce:
Persoana nou angajată nu cunoaște nici colegii dar nici specificul firmei în care a ajuns. Oricât de mare i-ar fi capacitatea de acomodare are nevoie de timp pentru a face acest lucru. Pentru a înțelege, vă rog să vă imaginați că sunteți un ciclist, fără antrenamentul de încălzire, dar cu experiență și trebuie să vă alăturați unui grup de rutieri care merge în trena lui de ceva vreme deja. Oricât de bine ai fi pregătit fizic și oricât de bine ai știi să mergi pe bicicletă, chiar dacă intri cu forțe proaspete, îți este cel mai greu să te adaptezi și să ții trena cu ceilalți. Dacă urmăriți marile tururi cicliste o să observați că dacă unul din cicliști, din motive tehnice sau din cauza unei căzături, rămâne în urmă este nevoie de cel puțin alți doi care să stea lângă el și să-l ajute să reintre în cursă. Exact așa este și cu angajatul nou. Dacă nu beneficiază de suport și de o atenție sporită în perioada de acomodare, va ajunge să se suprasolicite și să fie foarte stresat și astfel ajunge să plece fără a-și putea arăta și dezvolta potențialul. Un caz și mai nefericit este să rămână dar să fie demotivat și să-i tragă pe ceilalți înapoi.
Recomandăm pentru fiecare nou angajat o perioadă în care un formator sau un coleg cu experiență care are calități pedagogice să se ocupe de el cel puțin trei săptămâni, în funcție de specificul fiecărei activități, astfel încât să poată fi adus la nivelul celorlați și a putea rămâne motivat și focusat. Dacă nu faceți acest lucru sau o faceți pe rapid și la modul low cost, atunci aveți răspunsul la întrebarea: “De ce pleacă angajații noi?”

Distribuie: Facebookgoogle_plusmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.